Sybil af Flora Rheta Schreiber

Sybil af Flora Rheta Schreiber

En forbløffende, men sand skildring af en kvinde, der skiftevis var 16 forskellige personligheder. Ved et tilfælde fandt jeg denne bog, med en beretning der var så rystende, at den går ud over enhver fantasi. Sybil bliver født som eneste barn ind i en kernefamilie, som tilsyneladende fungerer.

Lige fra fødslen bliver hun dog mishandlet, krænket, traumatiseret af sin mor. Mishandlingen er så grov, at Sybil for at overleve udvikler forskellige personligheder. Ingen opdager noget eller interesserer sig for Sybil.

Hendes far vender ryggen til og optræder med ligegyldighed. I årevis fortsætter mishandlingen. Hendes mor er dybt lider af skizofreni og ingen i omgivelserne griber ind i mishandlingen.

Bogen Sybil bygger på virkelige hændelser. Som ung opsøger hun en psykiater, da hun er hjemsendt fra Collega pga nervøsitet og psykisk ustabilitet. Hun fortæller ikke om sine inderste hemmeligheder, nemlig at hun mister tid i mit hovedet. Hun kan få i skole den ene dag for så pludselig at vågne op et andet sted flere dage efter. Hun har ingen anelse om hvor og hvad hun har lavet.

For at passe ind i det omgivende miljø er hun god til at lade “om som”. Når mennesker hun ikke aner hvem er henvender sig til hende og snakker som om de kender hinanden, lader hun som at hun godt kender personen. Nyt tøj i skaber undrer hende. Ting andre siger hun har gjort – har hun ingen anelse om.

Hun fortæller ingen om de her perioder. I de her perioder hvor hukommelsen er væk er der andre personer som har overtaget styringen af hende. Hun gider kort sagt af personlighedsspaltning. En spaltning der resulterer i 16 forskellige personer.

Hendes møde med psykiateren er indledningen til en elleve års lang psykoanalytisk behandling. Tidligere havde man registreret tilfælde med splittede personligheder inden for psykiatrien, men aldrig med så mange personligheder.

Denne bog handler om psykiaterens lange kamp for at få Sybil rask, og den kan læses som en roman selvom den er dokumentarisk. Sybils mange forklædninger får deres forklaring efterhånden som som lægen trænger ind i Sybils sind. Lag efter lag af minder trækkes frem. Til sidst er hele Sybils liv kortlagt.

Min vurdering: Sybil af Flora Rheta Schreiber

En rystende og virkelig intens bog. Og godt at den er skrevet – for psykisk og fysisk mishandling af et barn kan give så mange traumer, at personen må flygte fra sig selv for at overleve. Endnu mere rystende er det at ingen griber ind, det være sig faderen, skolen, naboerne mv. At en mishandling så uhyggelig kan foregå lige for øjnene af andre. Bogen giver dog en fremragende billedet af hvad psyken kan gøre for at få en person til at overleve og gennemleve. En god bog at læse for dig som interesserer dig for psyken og sindets evner til at gennemleve.

Antal hjerter

Jeg giver bogen 6 ud af 6 hjerter for på gribende vis at fortælle om den menneskelige psyke.

Alt i alt

En fantastisk bog om den menneskelige psyke.

Fakta vedr:

Forfatter: Flora Rheta Schreiber

Udgivelsesår: 1972

Forlag: Forum

Sideantal: 259