Den ideelle amerikaner af Tom Buk-Swienty

Den ideelle amerikaner Tom Buk-Swienty
Den ideelle amerikaner Tom Buk-Swienty

Dansker, Eventyrlyst og New Yorks slum

Jacob A. Riis – Danskeren der gik i krig mod New Yorks slum også kaldet Den ideelle amerikaner af Tom Buk-Swienty omhandler danskeren Jakob A. Riis fra Ribe. Han tager i en ung alder til Amerika for at søge lykken. Han levede fra 1849 til 1914. Hans livshistorie er både en dramatisk udvandringshistorie, en fantastisk kærlighedshistorie og et stykke fascinerende pressehistorie.

Jakob A. Riis udvandrer fra Ribe pga ulykkelig kærlighed, vinder senere kærligheden og bliver en meget omtalt pressefotograf og journalist.

En vision

Han har en klar stædig vision om at skabe et bedre samfund. Dette har sing grund i at livet i New York fra begyndelsen er præget af at han er en fattig immigrant, der flere gange er ved at bukke under.

Ved hjælp af styrke og et enormt drive af stædighed lykkedes det ham at blive en af New Yorks Citys mest indflydelsesrige journalister – først på dagbladet New York Times og siden på det velansete The Sun. Her laver han nærgående journalistik omkring slumområderne og de fattiges vilkår.

I 1890 skriver han bogen “The other half lives” som bliver en bestseller og klassiker i amerikansk litteratur. Han bliver bedste venner og mentor for den senere præsident og reformist Theodor Roosevelt.

Gennem sit virke får han kontakt med reformbevægelsen, som deler hans foragtelse over fattigdommen i det ellers så rige Amerika – gennem dem får han sat fokus på problemstillingen.

Min vurderingen af Jacob A. Riis af Tom Buk-Swienty

En virkelig god bog, som efter min mening er værd at læse. Jacob A. Riis er et af de mest fantastiske mennesker, som jeg har læst en biografi af. Han er ikke typen som lader sig påvirke af andres meninger og holdninger, og han går helt sine egne veje. Intet er mere fascinerende end at læse om en mand, som har et kæmpe drive og som gennem sine handlinger ændrer verden.

Han har en utrolig viljestyrke og er samtidig et reflekterende menneske, som reflekterer over sig selv og sine omgivelser.

En bog som jeg synes giver en masse visdom til læseren. Jeg vil sige, at her er en bog, som jeg havde svært ved at lægge fra mig, især fordi den giver en rigt billedet af datidens Amerika.

Det er samtidig en bog om at ville og turde være anderledes.

Bogen er illustreret med billeder, taget af den sociale elendighed, som herskede dengang.

Alt i alt

En god bog, om en spændende mand. Samtidig med at bogen tegner et god billedet af datidens Amerika, set fra en immigrants synspunkt.

Antal hjerter

💚💚💚💚💚💚

Bogen får 6 hjerter af 6 mulige – fordi jeg synes biografien er virkelig god. Så er du interesseret i historielæsning er dette bogen for dig. Det er samtidig en god bog, hvis du kan lide at læse en god historie, som rummer følelser, håb og et enormt drive. Bogen om Jacob A. Riis  kan helt klart anbefales at blive læst.

Tom Buk-Swienty er både historiker og journalist. Og i mange af hans bøger kommer begge vinkler i spil.
Fra 1994 – 2005 arbejdede han som journalistisk medarbejder og USA korrespondent ved Weekendavisen.

Desuden var han lektor ved Syddansk Universitet frem til 2010.

Den yderst velskrevne biografi om Jacob A. Riis er den første biografi der er skrevet om den ellers så berømte dansk amerikaner.

Indlæg som kan have interesse for læseren

Link til museum i Ribe om Jacob A. Riis

Fakta vedr. Jakob A. Riis – Den ideelle amerikaner af Tom Buk-Swienty

Forfatter: Tom Buk-Swienty
Udgivet: 2020 (3 udgave)
2005 den oprindelige udgave: Den ideelle amerikaner.

Genre

Historisk Biografi, Kærlighed, Drama og Litteraturstudie

Skriv et svar