Min geniale veninde af Elena Ferrante

Min geniale veninde af Elena Ferrante

Veninder, Fjender, Napoli og Fattigdom

Min geniale veninde af Elena Ferrante

Min geniale veninde af Elena Ferrante omhandler to piger fra 50´ernes Napoli. De vokser op i et fattigt og voldeligt miljø - hvor det at kunne give igen er vejen til overlevelse. Begge piger er velbegavede, men deres liv går i hver deres retning.

Lila er den af de to som er mest oprørsk, og fandenivoldsk. Men på trods af sit gode hovedet har hun alligevel ingen muligheder for at få en uddannelse eller for at komme væk fra de snærende familiebånd i Napoli. Hun vælger i en ung alder at blive gift, for på den måde at bringe nogle muligheder ind i hendes liv.

Elana får chancen, men har det svært ved på trods af sine muligheder og begavelse hele tiden at stå i skyggen af den smukke Lila. Denne bog følger de to veninder fra de er 8 til de bliver 16.

På den ene side er de hinandens bedste veninder. Lila hjælper Elena hvor hun kan både fagligt og på det personlige plan. Alligevel gør hun alt for at overstråle Elena - hun vil gerne være bedre, kønnere og vise vejen frem.

Begge piger har det svært - for 50érnes Napoli er et svært sted at vokse op. Miljøet er specielt og lige meget hvad man gør, vil det altid hænge ved. De to piger vil forevigt været præget af datidens Napoli.

Historien fortælles af Elena, som ser tilbage på sin barndom. Igennem hendes briller beskrives Lila og barndommens Napoli. På den ene side elsker hun Lila og samtidig er hun dybt jaloux, for Lila var bare bedre til alting. Elena var dog den heldige der tilskyndet af en lærerinde får lov til imod forældres vilje at læse videre.

Den chance fik Lila aldrig. Deres veje skilles, men krydser samtidig hinandens ind imellem. Lilas væremåde og evne til at sno sig under de omstændigheder hun havner i forbliver et mysterium for Elena.

Min vurdering: Min geniale veninde Elena Ferrante

En bog jeg gerne vil anbefale dig at læse. Den er yderst velskrevet. De psykologiske spil i mellem de to veninder der både hader og elsker hinanden er beskrevet på en yderst raffineret måde. Deres jalousi giver nok på mange måder et godt billedet af hvordan mange kvinder kan have det med deres bedste veninde, dog er det her selvfølgelig sat på spidsen. Det fattige Napoli miljø er også beskrevet i enhver detalje - og som læser får man råheden helt ind under huden.

Antal hjerter

💚💚💚💚💚💚

Bogen får 6 hjerter ud af 6, da det er en bog som jeg synes rummer det hele. Jeg var virkelig fascineret af det drama som Ferrante på bedste vis formår at beskrive. Især tror jeg kvinder kan nikke genkendende til det psykologiske spil, der hele tiden er på højkant.

Samtidig er det også en historie om to kvinder der begge på hver deres måde tager kampen op imod elendighed og fattigdom.

Alt i alt

En bog der skal læses af enhver kvinde

Forfatteren

Navnet på forfatteren Elena Ferrante er en synonym på en forfatter, der ønsker at skrive under anonymitet. Indtil videre er hendes sande identitet endnu ikke blevet opklaret.

Indlæg som kan have interesse for læseren

Min geniale veninde er første del i serien
Forfatterweb om Elena Ferrante

Fakta vedr. Min geniale veninde af Elena Ferrante

Forfatter:  Elena Ferrante
Sideantal: 384
Udgivelsesår: 2016
Forlag: Gyldendal

Skriv et svar