Krigen har ikke et kvindeligt ansigt af Svetlana Aleksijevitj

Nobelprisen i litteratur i 2015

Boganmeldelse Krigen har ikke er kvindeligt ansigt Svetlana Aleksijevitj
Boganmeldelse Krigen har ikke er kvindeligt ansigt Svetlana Aleksijevitj

Krigen har ikke et kvindeligt ansigt af Svetlana Aleksijevitj omhandler 2 verdenskrig og de russiske kvinders bidrag til krigen. 1. million russiske kvinder melder sig til den Røde Hær for at kæmpe for fædrelandet.

Mange af kvinderne er helt unge og ganske uvidende om hvad krig i realiteten indebærer. Kvinderne udfører militære opgaver på lige fod med mændene. De agere bl.a. som snigskytter, piloter, mekanikere og som sygeplejersker. Mange af dem bliver udsat for traumatiske begivenheder og udvikler depressioner, ptsd mv.

Da de efter krigen vender hjem, bliver de ikke mødt som helte, men derimod betragtet med mistænksomhed og ofte ligefrem foragt. Derfor er deres oplevelser ikke noget der bliver snakket om og deres traumer bliver ikke bearbejdet. Mange fortæller end ikke deres ægtemænd eller familiemedlemmer hvad de har været udsat for.

Min vurdering

En bog så barsk, at virkeligheden overgår enhver fantasi. Der er mange forskellige historier, som bliver fortalt – læseren får et indblik i de mest barske og surrealistiske oplevelser.

Mennesker i krig – er bare mennesker, som oplever ting, som det enkelte menneske slet ikke burde opleve. Bogen sætter krig i perspektiv – intet er lykkeligt. Alle kæmper deres egne kampe. Kvinderne i denne bog har oplevet de mest barske ting – set ting som intet menneske burde se.

Det er en bog, som virkelig er værd at læse, men vær forberedt på lidt af hvert. Død og krig går hånd i hånd.

På kanten af livet

Hvad gør et menneske når det er på kanten af livet? Oftest ting, som man ikke anser som muligt. En af de mange fortællinger omhandler bla. en kvinde som er i en lejr omringet af tyskerne. Hun slår sit nyfødte spændbarn ihjel, for at barnet ikke skal larme (hun har ingen mælk at give til barnet og barnet vil derfor skrige). Hun gør det uden at stille spørgsmål eller vise nogen sindsbevægelse – hun ved det er en nødvendighed for at gruppen skal overleve.

Denne og mange andre fortællinger giver et billedet af, hvad krig for disse kvinder indebærer. Hvad de er nød til at gøre og hvad de går igennem.

Alle ofrer sig – oplever og ser ting som ikke bør opleves eller ses. Denne og mange andre fortællinger giver et billedet på hvad krig for disse kvinder indebærer. Hvad de er nød til at gå igennem.

Efter krigen lever de overlevende videre, men ingen er interesseret i historierne. Alle bærer på en skam over det oplevede. De fleste lever videre efter devisen om at det er bedst at glemme. Mange fortæller for første gang om deres oplevelser til Svetlana i denne bog.

Lad mig slå fast – der er en grund til at netop denne forfatteren fik Nobelprisen. Hun rammer virkelig plet med bogen “Krigen har ikke et kvindeligt ansigt”.

Alt i alt

En bog der giver en barsk og en realistisk beskrivelse af hvad krig gør ved et menneske og hvad mennesker er i stand til at gøre, når de mest ekstreme situationer opstår.

Antal hjerter

💚💚💚💚💚 💚

Bogen får 6 hjerter af 6 mulige – fordi bogen er medlevende. Samtidig giver den et billedet af hvordan krig foregår, og hvilke rædsler og traumer krig medfører. Disse kvinder fortjener afgjort at blive hørt.

Forfatteren

Svetlana Aleksijeritj f. 1948 i Ukraine. hun modtog i 2015 Nobelprisen i litteratur for sit forfatterskab, der ifølge priskomiteen står som et moment over lidelse og mod i vor tid.

Hun skriver ofte om det lille menneske, fanget i den store historie. Hendes værk synes at give stemme til de skæbner, der ellers ville synke ned i glemsen i historiens brede pennestrøg.

Du kan læse mere om Svetlana Aleksijevitj på forfatternet.

Indlæg som kan have interesse for læseren

6 ud af 6 stjerner giver Berlingske til bogen i deres anmeldelse. De skriver desuden:

“Mødet mellem Aleksijeritjs emne og hendes litterære greb skaber noget, der i mangel på bedre kan kaldes verdenslitteratur”

6 ud af 6 stjerner giver Politiken til bogen i deres anmeldelse. de skriver desuden:

“Svetlana Aleksijeritjs har transskriberet et mangestemmigt kor af kvindelige soldater til smuk prosa. Det er smuk litterær kunst”

Fakta vedr. Krigen har ikke et kvindeligt ansigt af Svetlana Aleksijevitj

Udgivet: 1985
Sideantal: 376
Forlag: Gyldendal

Genre

Biografisk Skønlitteratur

Skriv et svar