Jeg er her jo af Zandra Alex Berthelsen

Jeg er her jo af Zandra Alex Berthelsen

Kald mig aldrig Tønderpigen igen

Her er historien om den uhyggelige sag med sexmisbrug, vold og magt fortalt af hovedpersonen selv nemlig Zandra Alex Berthelsen.

Det her er hendes egen fortælling og hendes eget bidrag til hvordan historien skal fortælles og hvad som er op og ned. Som 11 årig skaber hun overskrifter i alle landets aviser ved at være hovedpersonen i en af Danmarks største sager om sexmisbrug af et barn.

Hendes opvækst har indtil da bestået af vold, prostitution, misbrug mv. Hendes far har lejet hende ud til mænd for eks. alkohol. Bogen og dermed Zandra Berthelsen fortæller den grufulde historie om hvad der skete i familien og mange af de ting hun blev udsat for. Hun gør status over de svigt hun har været igennem og retter efterfølgende en skarp kritik af systemet.

Det system som burde havde hjulpet hende og som burde have grebet ind. Et system som på trods af de oplevelser hun har været igennem stadig ikke rummer at håndtere hendes situation. Psykiatrien som hun oplever som et opbevaringssted, hvor der bliver givet medicin i store mængder, men hvor samtaler og støtte er sværere at få.

Et system hvor dem der har svigtet ofte gemmer sig bag regler og manglende viden. Samtidig er der enkelte person i systemet som i kraft af deres medmenneskelighed og personlighed formår at komme ind på livet og få en relation til Zandra Berthelsen. Mennesker som på trods af et rigidt system gerne vil hjælpe.

Bagerst på bogen står der:

Det er varmt og lyst den sommeraften i 2005, hvor politiet banker på døren til et hus i Solderup lidt uden for Tønder. Indenfor sidder Zandra, som er 11 år og halvsover nøgen op ad sin far, der ligger halvfuld i sofaen. Om lidt tager politiet hende og hendes søster med ud af huset.

Hendes far kommer i fængsel, og deres fælles historie bliver forsidestof. De fleste kan huske historien om den ældste af pigerne fra Tøndersagen, men hvem var hun og findes hun i dag? Zandra Berthelsen Alex Berthelsen har levet tusindvis af liv og på en måde ikke et eneste.

Som barn blev hun seksuelt misbrugt, som ung blev hun systemets sag – og som voksen forsøger hun at finde fodfæste i en tilværelse, hvor hun hver dag skal insistere på at være sig selv.

Hun er vokset op i plejefamilier, på ungdomspensioner, på gaden og på forsiden. Nu sætter hun selv ord på den opvækst , der på mange måder føles som hendes skæbne, men aldrig som den hun egentlig er. Her fortæller hun for første gang den historie, de fleste tror de allerede kender.

Min vurdering af: Jeg er her jo af Zandra Alex Berthelsen

Hvor er det befriende at Zandra selv står frem og fortæller hendes historie. Og sikken et mod der skal til for at konfrontere sin fortid og nutid. 

Når det er sagt, så ville jeg ønske at bogen var skrevet i kronologisk rækkefølge. Pia Møller Søe som er forfatteren bag Zandras ord ville jeg have ønsket at hun havde gået skarpere til værks. 

Min personlige mening er at hun er alt for overfladisk til en historie der er så dyb. Men selv indholdet i bogen fejler ikke noget.

Bogen kan sagtens bruges i undervisningsøjemed. Mange sagsbehandlere, pædagoger, psykologer, relevant personale kunne med fordel læse denne bog. 

Antal hjerter

Jeg har givet bogen 6 ud af 6 hjerter – fordi det er en bog der giver et indblik hvad det vil sige at være misbrugt, hvilken konsekvenser det har og hvor og hvordan systemet fejler.

Alt i alt

Et opråb til systemet og dem som vendte det blinde øje til.    

Fakta vedr: Jeg er her jo af Zandra Berthelsen

Forfatter: Zandra Berthelsen i samarbejde med Pia Møller Søe

Forlag: Lindhardt og Ringhof

Udgivelsesår: 2022

Sideantal: 358