Hulebjørnens klan af Jean M Auel


Hulebjørnens klan af Jean M Auel
Hulebjørnens klan af Jean M Auel

Istid, Neandertalere og Ayla

Dette er første bind i serien om istids mennesker. 

Bagerst på bogen står der

Første bind i Jean M. Auels succesfortælling om istids mennesker. Ved et jordskælv bliver den langlemmede, lyse Cro-Magnonpige Ayla forældreløs og må klare sig selv i den barske istids natur med et brækket ben. En flok af små tætte neandertalere samler hende op og indlemmer hende i deres klan. Men en brutale leder tvinger hende til at forlade klanen. Ayla må drage over de øde stepper nær de mægtige gletschere, hvor hun kommer til hestenes dal.

En rammende beskrivelse af den forældreløse Ayla som komme ind i en neandertaler klan. Klanen er ikke et let sted for hende at vokse op. Hun ser anderledes ud og har andre evner. Hun har ikke den hukommelse som klan medlemmerne har, men er i stand til bedre at tænke logisk. Fysisk kan hun også andre ting end klan medlemmerne, eksempelvis svømme, bruge våben på en anden måde mv.

Hun har svært ved at indordne sig neandertalernes skikke og ordninger. Som kvinde er det forbudt at jage, alligevel er hun tiltrukket jagten. Hele tiden kommer hun til at overtræde påbud og orden. Instinktivt tager nogle af klan medlemmerne afstand fra hende. Især klanførerens søn Broud har det svært med hendes evner, muligvis fordi hun er i stand til at gøre ting som han ikke kan og samtidig pådrager hun sig en opmærksomhed som Broud mener tilkommer ham som kommende leder.

Alt dette fører til misundelse og jalousi. Nogle klan medlemmer fornemmer instinktivt at hendes race er dem overlegen, hvilket igen sætter Ayla uden for klanen.

I sidste ende må hun forlade klanen, da Broud får hende forbandet.

Min vurdering: Hulebjørnens klan af Jean M. Auel

En rigtig god bog. Jean M Auel forstår på magisk vis at gøre fortidens mennesker levende for læseren. Det er tydeligt der er blevet gjort et kæmpe benarbejde for at få skrevet bogen og den er bestemt værd at læse. 

Med de historiske briller på vil jeg sige at neandertalerne er levendegjort og beskrevet ud fra et realistisk billedet. Samtidig giver det også mening hvorfor de som race ikke har overlevet.

Antal hjerter

💚💚💚💚💚💚

Bogen får 6 ud af 6 hjerter, for at være helt igennem gennemarbejdet og samtidig en fremragende roman.

Alt i alt

Bogen der skal læses, fordi det er en interessant og spændende fortælling

Fakta vedr. Hulebjørnens klan af Jean M. Auel

Forfatter: Jean M. Auel
Udgivelsesår: 1983
Forlag: Samleren
Sideantal: 539

Skriv et svar