Forårsmåne af Bette Bao Lord

Kina, Revolution og Traditioner

Datter af huset Chang

- Slægtens veje

Bogen Forårsmåne af Bette Bao Lord begynder i år 1892 i Huset Changs forgård, hvor den ni årige Forårsmånen´s slavepige tager en frygtelig hævn over familien Chang. Hun er blevet giftet bort til en gammel mand hun ikke elsker og som hævn tager tjenestepigen sit eget liv. Forårsmåne er dybt fortvivlet, men må lære at traditioner skal følges og at alle har deres plads i samfundet. 

Efterhånden som hun vokser op, får hun undervisning af den ældre bror. En bror der har været i Amerika og som skiller sig ud ved at have nye ideer og en anden tænkemåde. Forårsmåne bliver noget så usædvanligt for en kvinde en lærd person, som både kan læse, regne og skrive. Men disse egenskaber gør ikke at hun er fritager for de kinesiske traditioner.

Familien skal vælge hende en ægtemand og hun må slå sig til tåls med intet at skulle have sagt på det område. Samtidig er verden omkring hende og familien under forandring. Gamle traditioner slås med nye - og intet er som det hele tiden har været.

Bogen slutter i begyndelsen af 1970´ erne, hvor fem generationer af familien samles ved familiegraven for at udføre de ceremonier, der i årtusinder har kædet Kinas fortid sammen med nutiden . og også fremtiden.

I dette spand af år er familien blevet spredt for alle vinde over kontinenter, og skæbnen fører dem af forskellige veje og til nye udfordringer, sæder og skikke.

Men i centrum af bogen står Forårsmåne, bogens helt dominerende og fortryllende hovedperson og gennem hende føres vi ind i den kinesiske livsstil og filosofi, ind i Kinas mystiske, hemmelighedsfulde og lukkede verden - en verden der for evigt er forsvundet, men som dog lever i folks hjerter.

Min vurdering: Forårsmåne af Bette Bao Lord

Bogen giver på en forunderlig måde et indblik i ældre tids kinesisk historie. Hvor traditioner bliver fulgt til punkt og prikke og hvordan hvert medlem af familien har sin plads. Bogen giver samtidig et glimrende indblik i den kinesiske historie og fortæller om den forandring Kina har været igennem.

En bog jeg synes var yderst interessant læsning. Den giver et billedet af det gamle Kina set indefra. Traditioner er noget der bliver holdt fast i med næb og kløer, men forandringer i samfundet kan ingen gøre noget ved. 

Forfatter

Bette Bao Lord blev født i Shanghai i 1938. I 1946 kom hun til USA sammen med en ældre søster, moderen og faderen, der var udsendt af den kinesiske regering. En yngre søster blev tilbage hos noget familie.

Da kommunisterne vandt borgerkrigen, besluttede familien at blive i Amerika og først i 1962 lykkedes det den yngre søster at slippe ud af Kina. Beretninger om denne søster blev til Bette Bao Lords første bog Eight Moon.

Bette Bao Lord tog sin afsluttende eksamen fra Tufts University, og har en magistergrad fra Flecher School of law and Diplomacy. Kinas nye, åbne indstilling gjorde det muligt for hende at vende tilbage til sit fødeland i 1973 sammen med sin mand, Winston Lord, der var rådgiver for Henry Kissinger.

Det lykkelige møde med den familie hun aldrig tidligere havde set, lagde kimen til Forårsmåne. Samtaler, notater og erindringer er blevet til en lidenskabelig og spændingsfyldt beretning - et uforglemmeligt dokument over en svunden tid.

Uddrag af forfatterens kommentar i bogen:

Guderne lod mig vente 27 år, før jeg vendte hjem. For først i en alder af 35 kunne jeg se tilværelsen fra begge sider: som mor og datter, som kineser og amerikaner, som yngre og ældre, som enkeltindivid og som medlem af en slægt, som interesseret i både historie og drømme. Først da troede jeg ikke længere at livet var uden en grænse, og at forfængelighed blot var et ord. I det øjeblik da mit bæger både var halvtomt og halvfyldt, var jeg parat til at vende tilbage til Kina. Der hørte jeg fortællingen om forfædrene og så mine slægtninges tilværelse - den tilværelse jeg kunne have ført. 

Antal hjerter

💚💚💚💚💚 💚

Bogen får 6 hjerter af 6 mulige - fordi bogen er så levende, samtidig det er en god historie og en god beskrivelse af Kina, som det har været. 

Alt i alt

Forårsmåne af Bette Bao Lord er en underholdende bog. En bog som jeg sagtens kan anbefale, hvis du kan lide at læse historiske fortællinger

Indlæg som kan have interesse for læseren

Forfatter Bette Bao Lord på Wikipedia

Fakta vedr. Forårsmåne

Udgivet: 1981

Sideantal: 489

Forlag: Bogsamleren

Genre

Historisk roman, Kærlighed, Drama, Skønlitteratur

Skriv et svar