Folkets Skønhed af Merete Pryds Helle


Folkets Skønhed af Merete Pryds Helle
Folkets Skønhed af Merete Pryds Helle

Folkets Skønhed af  Merete Pryds Helle

Vinder af De Gyldne Laurbær 2016 og Politikens Litteraturpris 2016

Bogen følger Maries barndom og hendes opvækst på Langeland. Familien er fattig og den rummer ikke meget håb for fremtiden. Hjemmet er præget af vold og misbrug - noget som også følger hende senere i livet. 

Incest er også en del af hverdag og der er i det hele taget ikke mange der har meget at give til hinanden. Før hendes konfirmation kommet hun i huset hos en kvinde, som tager sig af unge kvinder som er kommet galt afsted.

Elektrikerlærlingen Otto kommer med drømmene til Marie og snart gifter de sig og flytter til København. Materielt set får de det godt. Otto får en uddannelse som ingeniør og Marie bliver hjemmegående, som det er normalt for den tids kvinder. Men bag overfladen lurer Ottos temperament. Samtidig har Marie svært ved at falde til de københavnske forstæder. 

Otto har på et tidspunkt fødselsdag og pludselig bliver alt sat på en spids. Folkets Skønhed er forøvrigt et billeder der har sin helt egen historie. Et billedet som faderen en dag bringer med sig hjem og som spiller en helt central rolle i bogen.

På saxo skrives der flg. om bogen: 

Romanen er baseret på forfatterens egen familiehistorie og rører læseren med historier fra 1930'ernes førkrigstid.

I "Folkets skønhed" følger vi Marie som er opvokset i en hård opvækst på Langeland, en opvækst som var præget af fattigdom og vold.

Marie møder elektrikerlærlingen Otto og bliver gift med ham, derefter går turen fra Langeland til København. Her læser Otto til ingeniør og Marie får arbejde på en telefonfabrik.

Min vurdering: Boganmeldelse Folkets Skønhed Merete Pryds Helle

En rigtig god bog om det fattige Lolland i 1930érne. Læseren kommer ind bag facaden på de fattige bønder og vi oplever et stort galleri af forskellige mennesketyper. De fattiges vilkår bliver på fornemmeste vis beskrevet.

Antal hjerter

Bogen får 6 hjerter ud af 6, fordi bogen præsenterer et stykke Danmarkshistorie, der er værd at læse.

Alt i alt

Folkets skønhed er en bog der tager læseren tilbage i tiden og som fortæller hvordan livet i Danmark for ca. 100 år siden har været. Bogen er forøvrigt en slægtskrønike baseret på forfatterens egen familiehistorie. En bog jeg vil anbefale dig at læse, hvis du gerne vil have lidt mere danmarkshistorie under huden. Den virker både saglig og oprindelig.

Genre:

Skønlitteratur

Fakta vedr. Folkets skønhed

Forfatter: Merete Pryds Helle

Udgivelsesår: 2016

Side antal: 429

Forlag: Lindhardt og Ringhof

Skriv et svar