Fange nr 9 af Gulbahar Haitiwaji

Fange nr 9 af Gulbahar Haitiwaji

Sådan undslap jeg en kinesisk genopdragelseslejr

I Xinjiang provinsen i det nordvestlige Kina – Området kendes også under betegnelsen Østturkistan. Xinjiang grænser op til Autonom Region Tibet i syd og Qinghai– og Gansu-provinserne i sydøst. Det grænser også op til Mongoliet i øst, Rusland i nord og Kasakhstan, Kirgisistan, Tajikistan, Afghanistan og indisk– og pakistansk-kontrollerede områder af Kashmir i vest bor uighurerne, som er et muslimsk mindretal i det ellers buddhistiske Kina.

Dette muslimske mindretal bliver systematisk undertrykt af kineserne. Gulbahar Haitiwaji tilhører dette mindretal. Hun er ikke specielt religiøs, eller politisk aktiv, alligevel bliver hun i 2017 arresteret af de kinesiske myndigheder. Hun bliver anklaget for at være terrorist, landsforræder,  – og en forbryder. Samtidig har de kinesiske myndigheder et billedet af hendes datter som deltager i en kinakritisk demonstration i Frankrig. Dette billedet er hovedårsagen til at hun bliver arresteret.

Genopdragelseslejr

Hun bliver uden nogen rettergang eller yderligere information først sendt i fængsel for derefter at komme til en genopdragelseslejr. Lejre som har til formål at udviske den uighurtiske kultur og undertrykke det muslimske mindretal.  I den genopdragelseslejr hvor Gulbahar Haitiwaji bliver sendt til bliver hun udsat for flere hundrede timers forhør, tortur, fejlernæring, sterilisation, politivold, overvågning og ekstrem hjernevask.

Hver dag skal hun takke Xi Jinping (den kinesiske leder) for at få lov til at være i en genopdragelseslejr. Hun skal citere kinesiske remser og synge kinesiske sange. Hun må ikke praktisere sin religion eller have nogle holdninger.  Samtidig skal hun gå marcher rundt i en indhegning – falder en af kvinderne om af udmattelse, bliver de slået. Vågner de ikke op igen forsvinder de for altid. Andre kvinder forsvinder uden nogen grund. De er bare væk og ingen ved hvad der er sket. under sit fangenskab bliver hun tvunget til at angive familie og venner. Når hun snakker med sin familie må hun lyve og sige at alt er fint. Konstant er hun overvåget af de kinesiske myndigheder.

 Efter to år i dette helvede bliver Gulbahar endelig løsladt med dybe ar på sjæl og krop. Hendes familie i Frankrig har gjort alt for at gøre opmærksom på hendes sag i medierne, hvilket til sidst fører til løsladelse. 

Det anslås at op imod en million uighurer har siddet eller stadigvæk sidder i disse genopdragelseslejre. Kina undertrykker på den måde systematisk det uighuriske folk. Hvor mange der dør i disse lejre står hen i det uvisse, men der er tale om mange mennesker og eksperter betegner disse lejre som folkedrab på det uighurdiske folk.  

Min vurdering: Fange nr 9 af Gulbahar Haitiwaji

Barsk læsning – men sandfærdigt. En personlig beretning som virkelig griber en i det inderste. Gulbahar Haitiwaji går igennem helvedet og ved godt at hun aldrig bliver den person hun var før hun blev sendt til lejren.

Alligevel vælger hun at fortælle sin personlige beretning. Hun gør det i håb om at omverden vil få øje på uighurdernes lidelser. Samtidig ved hun godt at det kan betyde flere lidelser for hendes nærmeste og den tilbageblevne familie at hun skriver denne bog.

Antal hjerter

Bogen får 6 hjerter ud af 6 hjerter, for at være personlig og for at sætte fokus på en befolkningsgruppe som ellers ikke bliver hørt.

Alt i alt

En barsk bog

Indlæg der kan have interesse for læseren

Xinjiang provinsen på Wikipedia  

Uighurerne Kinas forfølgelse af muslimerne 

Fakta vedr: Fange nr. 9 af Gulbahar Haitiwaji

Forfatter: Gulbahar Haitiwaji og Rozenn Morgat

Forlag: Grønningen

Udgivelsesår: 2022

Sideantal: 240

Skriv et svar