Eneboere i Tajgaen af Vasilij Peskov

Eneboere i Tajgaen af Vasilij Peskov

En Robinson Cruise historie fra Sibirien

Sommer 1978 – en gruppe russiske geologer flyver i helikopter hen over floden Akaban og Sajanbjergenen i Sibirien. Deres formål er at lede efter jernmalm. Ifølge officielle kilder er hele område ubeboet og der er 250 km til nærmeste bebyggelse.   Til deres store overraskelse får de pludselig øje på en køkkenhave.

De beslutter sig til at undersøge sagen nærmere. I et primitivt træhus og et tilhørende anneks, finder de en familie der lever fuldstændig afsondret fra omverdenen. Familien lever mest af kartofler og urter fra køkkenhaven. Ild fås fra fyrsvamp og flintesten og lys kommer fra en brændende spån. Det viser sig at familien tilhører en gammel religiøs sekt fra før Peter den stores tid.

De er flyttet fra deres landsby efter den russiske revolution, for at udleve deres religion i en fjern egn og øde egn. Familien består på dette tidspunkt af det 83 årige familieoverhovedet Karp Osipovitj Lykov og to sønner og to døtre i alderen 38 til 56. Moderen var død i 1961. Journalist og forfatter Vasilij Peskov fortæller i bogen om deres sære skæbne. En skæbne hvor troen på Gud er altafgørende.

Deres liv er præget af gudsfrygt og ubetinget nøjsomhed og ydmyghed. “Det er os ikke tilladt” lyder svaret, når geologerne tilbyder nutidige fødevarer og hjælpemidler. Men deres møde med civilisationen betyder drastiske ændringer i familiens liv, herunder et kort og mislykket ægteskab for den yngste datter Agafja.

Min vurdering:

En udmærket bog, som giver en fin beskrivelse af familiens isolation. Den er let at læse og ganske interessant.

Alt i alt

En god bog, hvis du gerne vil læse en let bog, der samtidig har noget indhold

Fakta vedr: Eneboere i Tajgaen af Vasilij Peskov

Forfatter: Vasilij Peskov

Forlag: Virkelighedens verden – en Egmont bogklub

Sideantal: 188

Udgivelsesår: 1992