Dødevaskeren af Sara Omar


Dødevaskeren af Sara Omar
Dødevaskeren af Sara Omar

Ære, Kultur og Kvindeundertrykkelse

Dødevaskeren af Sara Omar

Dødevaskeren af Sara Omar er en barsk bog skrevet af den kvindelige forfatter Sara Omar med kurdisk baggrund. Hun skriver om den kurdiske pige Frmesk og hendes opvækst hos hendes mormor og morfar. 

Hendes far vil ikke vide af hende pga af hendes kvindelige køn og der bliver hvisket i krogene at hun er sendt fra djævelen pga hendes hvide hårtot. Farmoderen vil have at hun hurtigst muligt bliver omskåret, men moderen som ikke kan beskytte sig selv, får hende beskyttet ved at hun gennem list får hende anbragt hos bedsteforældre. Hun vokset op i et samfund, hvor manden har retten til alt, mens dagligdagen er ren og skær overlevelse for kvinderne.

Mormoderen er døde vasker og en som mange i samfundet ser ned på. Hun gør det arbejde ingen andre vil. Hun gør døde klar til den sidste rejse, De kvinder som ingen vil vide af, dem giver hun en værdig sidste rejse.

Ingen kvinde må være synlig og alle skal have æren i behold. Et samfund hvor kvinder skal finde sig i vold, voldtægt og overgreb pga af deres køn. Alt sammen i Guds navn. Det kurdiske område i Irak er samtidig præger af krig og krigshandlinger. Ingen kan føle sig sikker.

Min vurdering: Dødevaskeren af Sara Omar

Dødevaskeren af Sara Omar er en bog der er værd at læse og som giver et glimrende indblik i en mandsdomineret verden, hvor krig også hærger. Hun forstår grænsen mellem at skildre sin kultur dog uden at få den nedværdiget.

En bog som er interessant læsning, og som samtidig er barsk. Livet for mange kvinder i disse mandsdominerede samfund er ikke let at leve. Sara Omar gør en modig indsats ved at skildre deres liv.

Antal hjerter

💚💚💚💚💚

Bogen får 5 hjerter ud af 6 mulige, fordi den beskriver et samfund som er så forskelligt fra vores danske, og fordi bogen er et wake up call til at få gjort op med de traditioner om at kvinden ingen rettigheder har. Grunden til at den ikke får 6 hjerter er fordi jeg ikke synes det skriftsproget lever op til hvad man kunne forvente.

Alt i alt

Sara Omar er en modig kvinde, som har skrevet en bog som der indefra fortæller om hverdagen for mange muslimske kvinder, der er underlagt manden.  Bogen er en hyldest til alle disse kvinder og et opråb om at stå frem og gøre oprør.

Forfatteren

Sara Omar er vinder af De Gyldne Laurbær 2019.Yderligere har hun vundet Læsernes bogpris 2018 for Dødevaskeren og er blevet tildelt Ekstra Bladets hæderpris ’Årets Victor’, der siden 1980 er blevet givet til en journalist, forfatter, fotograf eller tegner, hvis virke i særlig grad lever op til den kritiske journalistik avisen står for. Ligeledes var hun shortlistet til BogForums Debutantpris 2018, og i 2019 modtog hun Martin Andersen Nexø Fondens litterære pris såvel som Menneskerettighedsprisen.

Indlæg der kan have interesse for læseren

Sara Omer Interview på youtube

Fakta vedr: Dødevaskeren af Sara Omar

Forfatter: Sara Omar
Udgivelsesår: 2017
Sideantal: 321
Forlag: Politikens Forlag

Skriv et svar