Det Andalusiske Hus af Waciny Laredj


Det Andalusiske Hus af Waciny Laredj
Det Andalusiske Hus af Waciny Laredj

400 år, Slægtskab og Historie

Det Andalusiske Hus af Waciny Laredj

Det Andalusiske Hus af Waciny Laredj: En meget anderledes bog - skrevet af den algeriske franske forfatter Waciny Laredj

Bogen er skrevet til det arabiske publikum. Sproget er blomstrende som det kun kan være når den originale tekst er skrevet på arabisk.

Det Andalusiske hus har ligget det samme sted gennem 400 år. Bygget af Galileo Rojo som i 1575 ankommet til Algeriet på flugt fra Den Spanske Inkvisition.

Udsat for tortur har han været nødt til at flygte. I Spanien har han efterladt sig sin elskede Hanna. I Algeriet beslutter han sig for at bygge deres drømme hus nemlig Det Andalusiske Hus. Men huset er ikke det eneste han efterlader sig ved sin død. Hans historie er samtidig efterladt i et hemmeligt manuskript der fortæller slægtens og husets historie

Eksempelvis er den tortur han har været udsat for under den spanske inkvisition, pirateri, gidseltagning under de tyrkiske magthavere mv.

Samtidig har Napoleon 3 og hans hustru Eugene for en tid boet i det Andalusiske Hus, samt mange andre historiske begivenheder der kan føres tilbage i tiden, som er foregået omkring huset.

Nutiden

Det Andalusiske Hus af Waciny Laredj omhandler også nutiden hvor Mourad Basta kæmper en kamp med den algeriske bolig mafia, der vil rive huset ned. 

Men huset er ikke det eneste, Galileo Rojo og hans efterkommere har efterladt sig. Hans historie er bevaret i et hemmeligt manuskript, der fortæller slægtens og husets historie:

Mourad Basta har ladet sig overtale til at få manuskriptet restaureret på Nationalmuseet hvor de efterfølgende er forsvundet. Derved vil slægtens historie være tabt for altid. Dog sætter den unge kvinde Massika sig for at fortælle historien en gang for alle. Derved bliver bogen en sammenblanding af fortid og nutid.

Det Andalusiske Hus er en fortælling om eksil og overlevelse, kærlighed og tab og om historien, der binder os sammen på tværs af lande og århundreder, men som så let går tabt, hvis den ikke beskyttes.

Min vurdering:  Det Andalusiske Hus af Waciny Laredj

Man skal holde tungen lige i munden for at læse bogen, som indeholder et stort persongalleri. Sproget er klart arabiske oversat til dansk, hvilket giver nogle blomstrende vendinger som næppe mange danske forfattere ville kunne gøre efter. 

Den er samtidig et billedet på hvad de muslimer som boede i Spanien under inkvisitionen måtte gennemleve. Men også en fortælling om nutidens Algeriet med en korrupt boligmafia, nutidens islamisme mv.

Antal hjerter

💚💚💚💚💚

Bogen har fået 5 hjerter ud af 6 - fordi det er en god bog.

Alt i alt

Rigtig god bog, som det dog kræver lidt tålmodighed at læse, da den er helt sin egen.

Forfatteren

Waciny Laredj (udtales Wasini el-A’raj) er født i 1954 i Sidi Boudejnane, en landsby tæt ved Tlemcen i det vestlige Algeriet. Som det meste af befolkningen i grænseområderne mellem Marokko og Algeriet tilhører hans familie moriskerne eller efterkommerne efter de muslimske arabere der blev fordrevet fra Spanien af den katolske inkvisition og den såkaldte Reconquista.

Indlæg der kan have interesse for læseren

Fakta vedr: forfatteren

Fakta vedr. Det Andalusiske Hus af Waciny Laredj

Forfatter: Waciny Laredj
Udgivelsesår: 2013
Sideantal: 547
Forlag: Forlaget Vandkunsten

Skriv et svar