De glemtes hær af Morten Møller

De glemtes hær af Morten Møller
De glemtes hær af Morten Møller

Danske frivillige i den Spanske Borgerkrig

De glemtes hær af Morten Møller

En bog der fortæller om de danskere der frivilligt deltager i den Spanske Borgerkrig (1936 – 39). En borgerkrig der udvikler sig til en kamp mellem samtidens totalitære ideologier og bliver en blodig optakt til Anden Verdenskrig.

Omkring 500 danskere deltager i denne krig – uden muligheden for at desertere. De tager dertil med afsæt i forskellige drømme og med forskellige baggrunde og ideologier.

Nogle pga af kommunismen, andre fordi udsigten til job i Danmark er ringe og igen nogle med drømme om at ændre verden. Fælles for dem alle er at de pludselig står i en blodig borgerkrig, hvor kammerater dør side om side.

De glemtes hær er baseret på et stort kildemateriale fra både danske og russiske arkiver og rummer en række nye oplysninger om frivillige soldater i Den Spanske Borgerkrig

Deres militær træning er stærkt begrænset, nærmest på det ikke eksisterende og våbnene er er yderst ringe kvalitet. Samtidig har de frivillige yderst ringe eller næsten ingen informationer om hvad krigen fører med sig. De tror de kommer ned til en slagmark, for derefter at vende tilbage med hæder. De har ingen informationer om den elendighed der hersker og den store dødelighed blandt soldater.

Kommunisterne i Danmark prøver på at hverve så mange som muligt, gerne unge mænd fra arbejderklassen. Bogen rummer både fakta, samt indhold af breve sendt hjem til familien i Danmark. Hver fjerde frivillig kommer ikke hjem igen. Og dem som gør er oftest skadet for livet og har oplevelser med hjem som former dem for resten af deres liv.

Min vurdering: De glemtes hær af Morten Møller

En bog som er yderst indsigtsfuld og som tegner et reelt billede af Den Spanske Borgerkrig set fra de danske frivilliges synspunkt.

Antal hjerter

💚💚💚💚💚💚

Endnu engang må jeg give en bog 6 hjerter, fordi den indenfor sit felt er yderst beskrivende.

Alt i alt

En spændende bog, som beskriver den Spanske Borgerkrig på bedste vis – både med fakta og levende beskrivelser.

Forfatter

Læs mere om bogen og forfattereren på: mortenmoller.com 

Indlæg der kan have interesse for læseren

https://da.wikipedia.org/wiki/Spanske_borgerkrig

Genre

Historisk biografi, Faglitteratur

Fakta vedr: De glemtes hær af Morten Møller

Forfatter: Morten Møller

Udgivelsesår: 2017

Sideantal: 366

Forlag: Gyldendal