De fordømte legion af Sven Hazel

De fordømte legion af Sven Hazel
De fordømte legion af Sven Hazel

De fordømte legion af Sven Hazel

De fordømte legion af Sven Hazel omhandler anden verdenskrig. Manglen på mandskab får Hitler til at udnytte enhver mulighed for at indkalde til krigstjeneste. Kriminelle, politiske fanger og desertører bliver benådet og kommanderet i krig.

De havner alle i en straffe bataljon og bliver tildelt de værste opgaver. Kadaverdisciplinen er rå. Mindst 20 gange om dagen bliver de under forbandelser og preussisk eksercits mindet om, at de tilhører et straffe regiment og skal blive verdens bedste soldater. Det 27. panserregiment bliver tvunget til at udkæmpe en krig som ingen af dem tror på.

Min vurdering: De fordømte af legion Sven Hazel

Herlig og fuldstændig overvældende bog. Da jeg læste den, sad jeg og tænkte “ja, det er vel sådan krig er – skørt, ligegyldigt og fuldstændigt ulækkert”. Forfatteren tager os først med til fortællingen om den koncentrationslejr, hvortil han var dømt til straf. 

Her forklarer han alle de ulækre ting som en koncentrationslejr rummer. Læseren får det hele serveret råt for usødet – og som læser må man knibe sig i armen og tænke “Hvor kommer alt den ondskabsfuldhed dog fra”. Sven Hazel får i bogen oplevelserne beskrevet på en yderst indlevelsesrig måde.

Senere kommer han til en tysk straffelejr, hvor rædslerne blot fortsætter. Sammen med andre straffefanger bliver han kommanderet ud i krigen. En krig der er så absurd at man som læser ikke ved om man skal grine eller græde over forestillingen. Hadet til SS officererne er så stort, at der til tider bliver tyet til selvtægt, andre gange bliver der laver “pagter” med de menige russiske soldater om ikke at skyde på hinanden, mænd bliver nedslagter på de mest brutale måder osv. 

Samtidig vil jeg sige at der har været meget polemik omkring Sven Hazels bøger. Og der er blevet sat stort spørgsmålstegn ved om det beskrevne er sket i virkeligheden. 

Sven Hazels skulle efter sigende have været i København det meste af tiden under krigen. 

På hans hjemmeside står der:

Hazel bruger ingen af de tre genre. Selvom der ingen tvivl er om Sven Hazels medvirken på tysk side under krigen, giver han os ikke øjenvidnets, men derimod beskrivelser baseret på egne oplevelser samt sine kammeraters fortællinger og som Sven siger på forfatterens ret til at bruge fri fantasi.  

Link til hjemmesiden

Alt dette sætter bogen i et andet relief. Så på den baggrund til jeg ikke anbefale bogen, for hvem kan sige hvad der er sandt og falsk.

Forfatterens ret til at bruge fri fantasi er åbenbart blevet gjort i stor stil og det er rigtig ærgerligt for bogen der ellers er både underholdende og spændende.

Antal hjerter

💚💚

Bogen får 2 ud af 6 hjerter for at være underholdende, men ikke nødvendigvis sandfærdig.

Alt i alt

En god bog, som er interessant og underholdende, men der er stillet mange spørgsmålstegn ved sandfærdigheden af værket.

Genre

Skønlitteratur

Fakta vedr: De fordømtes Legion

Forfatter: Sven Hazel

Sideantal: 288

Udgivelsesår: 1956

Forlag: Grafisk forlag

Skriv et svar