De bortførte piger af Mary Lynn Bracht

De bortførte piger af Mary Lynn Bracht

Korea, Japan, Voldtægt og Bortførelse

Historiker anslår, at mellem 50.000 - 200.000 koreanske kvinder og unge piger blev bortført eller narret af den japanske hær for at blive sexslaver for hærens soldater.   Bortførelserne fandt sted, i den periode hvor Korea var annekteret til Japan. Japan så sig selv på det tidspunkt som verdens herre. De begyndte deres krig mod omverden i 1931 med invasionen af Manchuriet, som førte til krig mellem Japan og Kina. Krigen sluttee først i 1945, da Japan blev besejret af de allierede.    Da denne bog blev skrevet i 2018 var der 44 af disse “trøstekvinder” som stadigvæk var i live, som derved var i stand til at fortælle omverden om deres rædsler.

De fleste kvinder og piger kom aldrig tilbage og deres skæbne er derfor ukendt. De få som overlevede, kunne ikke frit fortælle deres historie til familie eller venner. Korea var et patriarkalsk samfund baseret på konfuciansk filosofi, og kvindens seksuelle renhed var yderst vigtigt. Derfor måtte de overlevende kvinder tie og gå med deres oplevelser alene. Mange med PTSD, traumer og helbredsmæssig problemer mv.   Det er disse kvinder denne bog handler om.

De bortførte piger

Bogens hovedperson Hana er fiktiv, men hendes oplevelser er sat sammen af de forskellige overlevende kvinders historier.   Den japanske regering gav i 2015 en officiel undskyldning og udbetalte erstatning til ofrene, men mange koreanere betragtede undskyldningerne som utilstrækkelig og begivenhederne kaster fortsat skygge over relationen mellem Japan og Sydkorea.  

Bogen tager sin begyndelse i 1943, hvor den 16 årige kvinde Hana bliver sammen med sin familie i Korea. Alle kvinderne i hendes familie er dykkere og Hana hjælper med at forsørge sin familie ved at dykke. Hendes yngre søster Emi, er stadig ved at lære at dykke, men har ikke den samme erfaring som Hana og deres mor.  

Hendes liv ændrer sig for evigt da hun i et forsøg på at beskytte søsteren Emi, selv bliver taget til fange af japanske soldater. Hana bliver tvunget til at arbejde på et bordel i Manchuriet. Her bliver hun hver dag udsat for voldtægter af de japanske soldater. Som koreansk kvinde har hun ingen værdi og tæsk og ydmygelser er dagligdag. 

Mange år senere i 2011, er søsteren i Emi i Seoul for at besøge sin datter og med håb om en dag at finde søsteren Hana. Emi har levet et liv med sorg og skyld, siden Hana blev bortført for adskillige årtier siden. Emi har selv været igennem og set meget. Først den japanske invasion - senere korea krigen. Alt sammen begivenheder der har sat ar i hendes sjæl. Ar som hun har lukket inde, ved ikke at snakke om sine oplevelser.  

Min vurdering: De bortførte piger af Mary Lynn Bracht

En god bog om virkelige begivenheder, der er så grusomme at det næsten ikke er til at forstå. Den er levende og giver et godt billedet af disse kvinders ulykkelige skæbne.  

Antal hjerter  

Bogen får 6 ud af 6 hjerter, for at tage et emne op, som mange ellers helst vil glemme.  

Alt i Alt  

En bog, som har godt af at se dagens lys. De koreanske kvinders skæbne må ikke glemmes.  

Forfatteren

Mary Lynn Bracht bor i London, men er af amerikansk - koreansk oprindelse. Mange af kvinderne i hendes familie voksede op i efterkrigstidens Sydkorea, men de talte aldrig om de grusomheder, hundredetusinder af koreanske kvinder blev udsat for under anden verdenskrig.

Først under et besøg i sin mors barndomsby i 2002 fik hun et indblik i de japanske soldaters systematiske bortførelse og tvangsprostitution af kvinderne, der ofte endte i bordeller styret af det japanske militær.

Fakta vedr: De bortførte piger af Mary Lynn Bracht 

Forfatter: Mary Lynn Bracht  

Udgivelsesår: 2018  

Forlag: Gads Forlag

Antal sider: 347