Bullshit af Camilla Stockmann

Vinderne af Cavling-pris 

Fortællingen om en familie

Bogen om rockergruppen Bullshit er skrevet af Camilla Stockmann og Janus Køster-Rasmussen. Bogen er blevet til efter en lang og vel arbejdet research af journalisterne.

De har for at kunne skrive bogen pløjet sig gennem mere end 10.000 sider kildemateriale og interviewet tæt på hundrede personer der på forskellig vis har kendt eller haft tilknytning til medlemmerne af Bullshit.

Bogen er opdelt i forskellige dele og beskriver ud fra forskellige personers betragtninger hvad der skete. Samtidig er bogen illustreret med billeder fra bl.a. rigsarkivet. Bandekrigen mellem Bullshit og Hell Angels tager sin begyndelse i slut 70érne og op gennem 80érne.

Dette er bogen om rockerkrigen set fra Bullshits side. Der er fra forfatternes side foretaget et valg om ikke at høre historien fra Hell Angels, da det vurderes at der allerede foreligger bøger om deres version. Bogen er ikke er ikke en forherligelse af kriminalitet og vold, men giver et nuanceret billedet på hvorfor nogle mennesker havner på det yderste af kanten.

Læseren får et indblik i hvordan barndommen og ungdommen er for de beskrevne personer i Bullshit. Forfatterne prøver at give et billedet af hvem personerne er og  bevæggrundene for deres handlinger.

I dag er Rockergruppen Bullshit nok mest kendt for mordet på deres leder Makrellen og det ikoniske billedet af makrellens enke Pia Knudsen som kører på hans Harley ved siden af rustvognen.

Men hvordan er det kommet så vidt? Hvordan kan unge mennesker komme så langt ud at de begynder at slå hinanden ihjel? Dette er en historie om unge mennesker, der i barndommen ikke finder kærlighed eller tryghed. Mange af dem placeret væk fra deres barndomshjem – på skolen hvor vold og disciplin er mere reglen end undtagelsen. Andre igen kommer fra voldsplagede hjem, hvor tæsk er opdragelsesmetoden.

Disse unge finder sammen i grupper – på Amager bliver det i knallert gruppen Nøragersminde banden. Samtidig bliver kriminalitet en levevej. Med tiden bliver opgøret med den rivaliserende gruppe Nomadeens større. Under et raid mod Nomadeens bliver Kim Mortensen fra Nøragersminde skudt.

Dette bliver starten til en større krig mellem disse to grupperinger. Samtidig bliver Johnny som er ven til Makrellen dræbt på et diskotek i København.  Krigen slutter først efter 10 mord og en stort set tilintetgørelse af Bullshit.    

Min vurdering

En veldokumenteret bog om den første rockerkrig. Den glorificerer ikke kriminalitet og vold, men giver et godt billedet af hvorfor miljøet virker tiltrækkende på nogen. 

Antal hjerter

Bogen får 6 ud af 6 hjerter for at være veldokumenteret og velskrevet.

Alt i alt

En bog som fortæller om livet på kanten og bagsiden af medaljen

Indlæg der kan have interesse for læseren

Artikel om bogen fra Vejle Amts Folkeblad

Artikel fra Information

Fakta vedr: Bullshit

Forfatter: Camilla Stock og Janus Køster-Rasmussen

Udgivelsesår: 2018

Forlag: Gyldendal

Sideantal:  416