Boganmeldelse 16 år i Sibirien Rachel og Israel Rachlin

Boganmeldelse 16 år i Sibirien Rachel og Israel Rachlin
Boganmeldelse 16 år i Sibirien Rachel og Israel Rachlin

Boganmeldelse 16 år i Sibirien Rachel og Israel Rachlin

16 år i Sibirien forfatter Rachel og Israel Rachlin er en gribende fortælling om en dansk-litaurisk families liv som særdeporterede i Stalins Gulagrige i årene 1941 – 57.
O 1941 blev familien arresteret og forvist til Sibirien sammen med tusindvis af andre baltere. I de følgende år boede parret og deres børn i tyve forskellige boliger i seks forskellige byer. Familien var retsløs i et virkårligt system, der kunne skalte og valte med de deporterede efter forgodtbefindende.

Min vurdering: Boganmeldelse 16 år i Sibirien Rachel og Israel Rachlin

En bog der virkelig griber læseren. Den fortæller om hvordan det lykkes en ganske almindelig familie at overleve trods hårde odds. Den fortæller om at være glad for det man har og hvad det vil sige at sætte pris på stort set ingenting. Familien overlever på trods af de at de kommer til at leve steder hvor der stort set intet er. De må tilegne sig en levevis som ikke er deres egen. Leveforhold som er umulige at have med at gøre. De møder mennesker der selv intet har, men som alligevel er i stand til at give.

Deres status gør at de i samfundet bliver betragtet som intet værd, alligevel får de arbejde, og gør alt hvad der er i deres magt for at overleve.

En bog der må ramme enhver der læser den, for hvordan er mennesket i stand til at overleve selv under urimelige og højst uværdige forhold. Ofte må de overleve vintre i Sibirien som er så barske, at det er umuligt i dagevis at bevæge sig uden for. Penge skaffer de ved at sælge ud af deres medbragte tøj fra Litauen. Mad må de købe på må og få. Legetøj til børnene er der intet af. Men alligevel formår de at opretholde en anstændig levevis og håbet om at vende tilbage til vesten forsvinder aldrig.

Alt i alt er 16 år i Sibirien er en givende bog, som giver et perspektiv på livet der rækker ud over det almindelige.

Artikel

Samuel Rachlin (søn af Rachel og Israel Rachlin) fortæller i denne artikel om sit gensyn med Sibirien.

Andre boganmeldelser

Forside
Biografier
Faglitteratur
Krimi
Skønlitteratur

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*