16 år i Sibirien af Rachel og Israel Rachlin

Boganmeldelse 16 år i Sibirien Rachel og Israel Rachlin
Boganmeldelse 16 år i Sibirien Rachel og Israel Rachlin

Overlevelse, Ukuelighed og Næstekærlighed

Bogen er en gribende fortælling om en dansk-litauisk families liv som sær deporterede i Stalins Gulagrige i årene 1941 -57.I 1941 bliver familien bestående af Rachel, Israel og deres 2 børn samt farmoderen i familien forvist til Sibirien sammen med tusindvis af andre baltere.

I de følgende år bor familien i 20 forskellige boliger og 6 forskellige byer –  og over en distance på 30.000 kilometer. Sammen må de udholde dårlige levevilkår, mangel på tryghed og umotiverede forflytninger rundt i Sibirien. De må lære at navigere i et sovjetisk system, hvor stortset alt er en mangelvare. Et sovjetisk system der ikke har meget tilovers for sær deporterede. Samtidig med at religion og politisk ikke er noget der diskuteres offentligt.

På trods af familiens status – møder de også mennesker, som er villige til at sætte frihed og karriere på spil for at hjælpe. Mennesker som udadtil er pæne sovjetborgere, men som bag facaden rummer stor  gæstfrihed, og som gerne deler ud af det de har

I løbet af deporsitionen får parret deres 3. barn, nemlig Samuel Rachlin. 

De har ingen kontakt med omverdenen og ved ikke hvordan det går med 2. verdenskrig – samt hvordan deres slægtninge har det.

Først efter 16 år lykkedes det familien at få udrejsetilladelse til Danmark.

Min vurdering af 16 år i Sibirien

En bog der virkelig griber læseren. Den fortæller om, hvordan det lykkes en ganske almindelig familie at overleve trods hårde odds.

Bogen fortæller en historie, om at være glad for det man har og hvad det vil sige at sætte pris på stort set ingenting.

Familien overlever trods nogle af deres levesteder er så barske, at der stort set intet liv er. De må samtidig tilegne sig en levevis der ikke er som deres egen. De møder mennesker som selv intet har, men som alligevel er i stand til at give.

En bog der må ramme enhver der læser den – for hvordan er mennesket i stand til at overleve, selv under urimelige og højst uværdige forhold.

Penge skaffer de ved at sælge af deres medbragte tøj fra Litauen. Mad må de købe på må og få. Legetøj til børnene er der intet af. Alligevel formår familien at opretholde en form for anstændig levevis og håbet om at vende tilbage til vesten forsvinder aldrig.

Alt i alt

Er 16 år i Sibirien – en fremragende bog, som giver et anderledes perspektiv på livet. Et perspektiv der rækker ud over det almindelige. Samtidig er det en bog som stadig er interessant at læse især mht den nuværende situation i Ukraine.

Antal hjerter

💚💚💚💚💚💚

Bogen får 6 hjerter af 6 mulige – fordi det er en bog som er gribende, interessant og som giver et grundigt indblik i datidens Sovjetunion.

Indlæg som kan have interesse for læseren

Samuel Rachlin (søn af Rachel og Israel Rachlin)fortæller i denne artikel om sit gensyn med Sibirien. Familiens hjemmeside omkring deres usædvanlige familiehistorie.

Fakta vedr. 16 år i Sibirien af Rachel og Israel Rachlin

Forfatter: Rachel og Israel Rachlin
Udgivet: 1982
Forlag: Gyldendal 

Genre

Erindringer, Biografi, Kærlighed, Drama

Skriv et svar