Barnestjerne fra Bryggen af Jan Priiskorn Smith

Barnestjerne fra bryggen

Den fulde historie efter 45 års tavshed
Barndomsstjerne, Dæmoner og Hash

Barnestjerne fra Bryggen er blevet til i et samarbejde mellem den tidligere barnestjerne i dansk film Jan Priiskorn Smith og journalist Klaus Thodsen.

Jan Priiskorn Smith var i sine unge år en af Danmarks største barnestjerner. I løbet af sin barndom og ungdom medvirkede han i 24 danske film. De mest kendte af dem er eks. Sommer i Tyrol, Min søsters børn og Flådens friske fyre.

I gennem 60érne arbejdede han som skuespiller med hhv. Dirch Passer, Axel Strøby, Ove Sprogøe, Susse Wold, Ghita Nørby mm. 

Alt sammen fordi hans mor, som selv gerne ville have været noget indenfor balletten, synes han skulle være skuespiller. Hans talent var dog langt større end hans lyst til skuespillet. Ofte havde han mavepine, stress og angst.

Jan Priiskorn Smith er opvokset i et arbejderkvarter på Bryggen. Et miljø han kendte og som han følte sig tryk ved. Her var hans venner, familie og skole. Skolegangen var det dog så som så med, da meget af hans barndom gik med at spille film. Og når han endelig var der, var lærerene mere interesseret i at høre om filmoptagelser, end at undervise.

Han fortæller i bogen åbenhjertelig om sine op og nedture. – Og hvordan han oplevede Danmarks store stjerner, samt hans syn på datidens film og instruktører.

Bogen handler samtidig om hans møde med kærlighed, hash og ungdomsoprør. Alt sammen noget han har stærke holdninger til.

Meget af hans livshistorie er præget at han har måtte betale en stor pris for berømmelsen – nemlig at miste sin anonymitet, barndom og skolegang.

Min vurdering

Bogen synes jeg er ganske interessant læsning. – og jeg kan lide hans åbenhed også om ting som er svære.

Samtidig synes jeg – man kan sige at bogen er et godt billedet af bagsiden af medaljen, når det omhandler berømmelse.

Meget tidlige i livet begynder han at dulme sine nerver med hash. Den del kan man selvfølgelig diskutere, men det er vel meget forståeligt at han søger trøst og trykhed i hash – hans opværkst taget i betragtning.

Alt i alt

En bog om berømmelse, utrykhed og selvmedicinering. 

Antal hjerter

💚💚💚💚

Bogen får 4 hjerter af 6 mulige, fordi det er en god bog som er interessant læsning. Men næppe en bog man husker fremover.

Indlæg som kan have interesse for læseren

Barnestjerne fra Bryggen røg hash for at dulme stress og angst | TV 2 Lorry

Kendt barnestjerne bryder tavsheden efter 45 år – Avisen.dk

Fakta vedr. Barnestjernen fra Bryggen

Udgivet: 2017

Sideantal: 296

Forlag: Vild Maskine

Genre

Biografi

Liste med forfattere i alfabetisk orden

Biografier

Krimi

Skønlitteratur 

Andre Boganmeldelser

Andre Bogblogs

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.