For at kunne leve forfatter Yeonmi Park

For at kunne leve forfatter Yeonmi Park
For at kunne leve forfatter Yeonmi Park

For at kunne leve forfatter Yeonmi Park omhandler en nordkoreansk kvindes kamp for frihed. Hun vokser op hos sine forældre i det lukkede Nordkorea, hvor adgang til informationer er ikke eksisterende. Hun vokser op i den tro at den Kære Leder kan læse hendes tanker og hun ved at gøre noget forkert vil blive straffet. Hendes liv er præget af den generelle fattigdom som er kendetegnet ved Nordkorea. Skolegangen er yderst sparsom, og meget af det handler om at synge sange om den Kære Leder – eller regne regnestykker om de amerikanske svinehunde.

Hun tror Nordkorea er det bedste land at leve i og at alle andre har det dårligere end det hun kender til. Sult er samtidig en del af hendes hverdag og ofte må hun sammen med søsteren spise vilde planter. Naboer forsvinder uden varsel og alle holder øje med hinanden. Hele hendes tankegang er præget af en ensretning, hvor der ikke er megen plads til at tænke selvstændige tanker.

Da hun er 13 bliver hendes far fængslet og hungersnøden bliver værre. I ren desperation flygter hun over grænsen til Kina. Her venter dog ikke Yeonmi Park et bedre liv, men menneske handlere som gerne sælger hendes videre til næsten ingen penge. Efter to år beslutter hun at flygte til Sydkorea gennem Gobiørkenen med stjernerne som eneste vejviser.

Min vurdering For at kunne leve forfatter Yeonmi Park

En virkelig god bog som jeg læste på en aften, fordi jeg blev så fascineret af historien. Hele tiden havde jeg lyst til at vide hvad der nu skete med Yeonmi Park. Og igennem hele bogen beundrede jeg hendes livsvilje og hendes evne til hele tiden at omstille sig. Så kan du lide at læse om andres skæbner og overlevelsesmekanismer, så er dette bogen for dig. Du får indblik i en verden der er så forskellig fra din egen og som næsten ikke er til at forestille sig – samtidig viser historien hvor ens vi mennesker i bund og grund er.

Alt i alt en virkelig god bog om forholdene i Nordkorea – og hvordan forholdende er for nordkoreanerne når de flygter til Kina.

Berlingske har her skrevet en artikel om forfatteren og hendes bog.

Fakta
Forfatter: Yeonmi Park
Sideantal:
Udgivelsesår:
Forlag:

Andre boganmeldelser

Forside
Biografier
Faglitteratur
Krimi
Skønlitteratur

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*