Boganmeldelse Dødevaskeren Sara Omar

Andre Boganmeldelser

Boganmeldelse Dødevaskeren Sara Omar
Boganmeldelse Dødevaskeren Sara Omar

Boganmeldelse Dødevaskeren Sara Omar

Dødevaskeren forfatter Sara Omar er en barsk bog skrevet af den kvindelige forfatter Sara Omar med kurdisk baggrund. Hun skriver om den kurdiske pige Frmesk og hendes opvækst hos mormor og morfar. Hendes far vil ikke vide af hende pga af hendes kvindelige køn og der bliver hvisket i krogene at hun er sendt fra djævlen pga hendes hvide hårtot. Farmorden vil have at hun hurtigst muligt bliver omskåret, men moderen som ikke kan beskytte sig selv, får hende beskyttet ved at hun igennem list kommer til  sine bedsteforældre. Hun vokset op i et samfund, hvor manden har retten til alt, mens dagligdagen er ren og skær overlevelse for kvinderne.

Mormoderen er dødevasker og en som mange i samfundet ser ned på. Hun gør det arbejde ingen andre vil. Hun gør døde klar til den sidste rejse, De kvinder som ingen vil vide af, giver hun en værdig sidste rejse.

Ingen kvinde må være synlig og alle skal have æren i behold. Et samfund hvor kvinder skal finde sig i vold, voldtægt og overgreb pga af deres køn. Alt sammen i Guds navn. Det kurdiske område i Irak er samtidig præger af krig og krigshandlinger. Ingen kan føle sig sikker.

Min vurdering: Boganmeldelse Dødevaskeren Sara Omar

Dødevaskeren af Sara Omar er en bog der er værd at læse og som giver et glimrende indblik i en mandsdomineret verden, hvor krig også hærger. Hun forstår grænsen mellem at skildre sin kultur uden at få den nedværdiget.

Antal hjerter ♥♥♥♥♥♥

fordi den beskriver et samfund som er så forskelligt fra vores danske, og fordi bogen er et wake up call til at få gjort op med de traditioner om at kvinden ingen rettigheder har.

Alt i alt Sara Omar er en modig kvinde, som har skrevet en bog som der indefra fortæller om hverdagen for mange muslimske kvinder, der er underlagt manden.  Bogen er en hyldest til alle disse kvinder og et opråb om at stå frem og gøre oprør.

Her er en artikel fra dr.dk om Sara Omar og hendes bog.

Forfatter: Sara Omar
Udgivelsesår: 2017 

Andre boganmeldelser

Forside
Biografier
Faglitteratur
Krimi
Skønlitteratur

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*