Boganmeldelse Den ideelle amerikaner Tom Buk-Swienty

Boganmeldelse Den ideelle amerikaner Tom Buk-Swienty
Boganmeldelse Den ideelle amerikaner Tom Buk-SwientyBoganmeldelse Den ideelle amerikaner Tom Buk-Swienty

Den ideelle amerikaner forfatter Tom Buk-Swienty omhandler danskeren fra Ribe Jacob A Riis, der i en ung alder tager til Amerika, for at søge efter lykken. Han levede fra 1849 – 1914. Hans historie er både en dramatisk udvandringshistorie, en fantastisk kærlighedshistorie og et stykke fascinerende pressehistorie. Han udvandrer fra Ribe pga ulykkelig kærlighed, vinder senere kærligheden og bliver en af de mest omtalte pressefotografer og journalister.

En vision

Han har en klar stædig vision om at skabe et bedre samfund. Han begynder sit liv i Amerika som en fattig immigrant, der flere gange er ved at bukke under. Ved hjælp af styrke og et enormt drive af stædighed lykkes det ham at blive en af New York Citys mest indflydelsesrige journalister – først på dagbladet New York Times og siden på det lige så velansete The Sun. Her laver han nærgående journalistik omkring slumområderne og de fattiges vilkår. I 1890 skriver han bogen “The Other Half Lives”, som bliver en bestseller og en klassiker i amerikansk litteratur. Han bliver bedste venner og mentor for den senere præsident og reformist Theodore Roosevelt. Igennem sit virke får han kontakt med reformbevægelsen, som deler hans forargelse over fattigdommen i det ellers så rige Amerika – og igennem dem får han sat fokus på problemstillingerne.

Forfatter

Tom Buk-Swienty er både historieker og journalist og i mange af hans bøger kommer begge vinkler i spil. Fra 1994 – 2005 arbejder han som journalistisk medarbejder og USA korrespondent ved Weekendavisen. Han var Lektor ved Syddansk Universitet til 2010. Denne yderst velskrevne biografi om Jakob A Riis er den første skrevet om den ellers så berømte dansk amerikaner.

Min vurdering: Boganmeldelse Den ideelle amerikaner Tom Buk-Swienty

En er en virkelig god bog, som efter min mening er værd at læse. Jacob A Riis er et af de mest fantastiske mennesker jeg længe har læst om. Sikken et drive. Han er ikke typer, der lader sig påvirke af andres meninger og holdninger, og han går sine helt egne veje. Intet er mere fascinerende en at læse om en mand, der ved hvad han vil og får hvad han vil have. På trods af hans utrolige viljestyrke, er han også en mand som reflekterer over sit liv og sine omgivelser. Han får sat fokus på den utrolig fattigdom, der hersker i de amerikanske slumkvarterer. En bog jeg synes var svær at lægge fra mig, især fordi den giver et så rigt billedet af datidens Amerika. Det er samtidig en bog om at ville og turde være anderledes. Bogen er illustreret med billeder tager af den sociale elendighed som herskede.

Antal hjerter

Jeg giver bogen Den ideelle Amerikaner af Tom Buk-Swienty 5 hjerter ♥♥♥♥♥, fordi jeg synes biografien om Jakob A Riis er virkelig god. Så er du historie interesseret er dette bogen for dig. Men også en god bog, hvis du bare godt kan lide at læse en god historie, som rummer følelser, håb og et enormt drive. Den ideelle amerikaner kan helt klart anbefales at blive læst.

Alt i alt en god og interessant bog

Fakta
Forfatter:
sideantal:
Udgivelsesår:
Forlag:

Andre boganmeldelser

Forside
Biografier
Faglitteratur
Krimi
Skønlitteratur

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*