16 år i Sibirien af Rachel og Israel Rachlin

16 år i Sibierien

Boganmeldelse: 16 år i Sibirien er Rachel og Israel Rachlins gribende fortælling om en dansk-litaurisk families liv som særdeporterede i Stalins Gulagrige i årene 1941 – 57.
O 1941 blev familien arresteret og forvist til Sibirien sammen med tusindvis af andre baltere. I de følgende år boede parret og deres børn i tyve forskellige boliger i seks forskellige byer. Familien var retsløs i et virkårligt system, der kunne skalte og valte med de deporterede efter forgodtbefindende.
Først da tidligere statsminister H.C. Hansen greb ind under et officielt besøg i Sovjetunionen og rejste familiens sag, sluttede de 16 år i Sibirien.

Min vurdering: En bog der virkelig griber læseren. Den fortæller om hvordan det lykkes en ganske almindelig familie at overleve trods hårde odds. Den fortæller om at være glad for det man har og hvad det vil sige at sætte pris på stort set ingenting. Familien overlever på trods af de at de kommer til at leve steder hvor der stort set intet er. De må tilegne sig en levevis som ikke er deres egen. Leveforhold som er umulige at have med at gøre. De møder mennesker der selv intet har, men som alligevel er i stand til at give.

Deres status gør at de i samfundet bliver betragtet som intet værd, alligevel får de arbejde, og gør alt hvad der er i deres magt for at overleve.

En bog der må ramme enhver der læser den, for hvordan er mennesket i stand til at overleve selv under urimelige og højst uværdige forhold. Ofte må de overleve vintre i Sibirien som er så barske, at det er umuligt i dagevis at bevæge sig uden for. Penge skaffer de ved at sælge ud af deres medbragte tøj fra Litauen. Mad må de købe på må og få. Legetøj til børnene er der intet af. Men alligevel formår de at opretholde en anstændig levevis og håbet om at vende tilbage til vesten forsvinder aldrig.

Alt i alt en givende bog, som giver et perspektiv på livet der rækker ud over det almindelige.

Andre boganmeldelser
Skønlitteratur
Kogebøger
Julebøger
Biografier
Do It Yourself Bøger
Krimi
Faglitteratur

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*